NOG TOEKOMST VOOR STOOKOLIE EN DE CONDENSERENDE STOOKOLIEKETEL?
Wat denkt:
JEAN-FRANÇOIS SCHMITZ
Marketingmanager bij ACV

Schmitz: “Wij zien in de eerstvolgende jaren weinig nieuws in de verwarmingsmarkt, enkel een stijging van de 'nieuwe energieën'. Door de afschaffing of vermindering van allerhande subsidies is deze trend echter wat stilgevallen. Stookolie is wel veel sterker aanwezig in Wallonië dan in Vlaanderen, en dat zal niet veranderen."
2. Denkt u dat België op korte termijn het voorbeeld van Denemarken zal volgen (verbod op het plaatsen van ketels in nieuwe gebouwen)? Houdt men rekening met een dergelijk 'rampscenario' of is dit voor u nog de ver-van-mijn-bedshow?
“In België loopt het zeker zo'n vaart niet als in sommige Scandinavische landen. Kijk maar hoe wij nog een van de weinige landen zijn waar niet-condenserende ketels geplaatst mogen worden. Uiteraard wordt de nodige verwarmingscapaciteit steeds kleiner door de strengere eisen rond isolatie etc., wat zeker het milieu ten goede komt", zegt Schmitz.
3. Hoe ziet de toekomst van de brandstof eruit en welke technologieën ziet u een plaats innemen in de markt (nabije en verdere toekomst)?
““Wij zien een duidelijke verschuiving naar meer focus op warmwatercomfort dan op de verwarming (gezien de betere isolatiewaarden, steeds minder nodig). Tot nu denken (ver)bouwers vaak eerst aan 'verwarming' en zien ze het SWW als een bijzaak, maar dit zal snel net omgekeerd worden", aldus Schmitz.