EnergiePremium

NOG TOEKOMST VOOR STOOKOLIE EN DE CONDENSERENDE STOOKOLIEKETEL?

Wat denkt:

WARD HERTELEER

General manager Informazout

1. Gas domineert al jaar en dag de verwarmingsmarkt. Stookolie blijft een significant marktaandeel hebben. Hoe denkt u dat dit in de toekomst zal evolueren?

Herteleer: “In Vlaanderen heeft stookolie een marktaandeel van om en bij 30%, in Wallonië is dat aandeel een stuk groter. Uiteraard spelen bereikbaarheid en het netwerk hier een belangrijke rol. Waar er de keuze is voor beide brandstoffen, merken we dat de concurrentie tussen stookolie en aardgas scherp is en blijft. De consument die 'convenience' hoog in het vaandel draagt, zal eerder aardgas verkiezen, de DIY-consument, die de controle wil houden, is eerder geneigd te opteren voor het gebruik van stookolie. Met het risico op black-outs deze winter en in de toekomst groeit het besef dat het hebben van een voorraad zeer belangrijk kan zijn. In dat kader denk ik dat stockeerbare energie
lees vloeibare en vaste fossiele brandstoffen
opnieuw meer aan belang zal winnen. We realiseren ons wel dat het verbruik in volume per gebruiker zal dalen: woningen worden beter geïsoleerd en de toestellen worden performanter en efficiënter. Die factoren zullen een impact hebben op de rentabiliteit en de kostprijs van bv. netwerkuitbreidingen (aardgas). Men is zelfs op het punt gekomen dat netwerkbeheerders beslissen om geen netwerk meer aan te leggen naar verkavelingen met lage-energiewoningen of passiefhuizen. Het sop is op dat ogenblik de kool niet meer waard."

2. Denkt u dat België op korte termijn het voorbeeld van Denemarken zal volgen (verbod op het plaatsen van ketels in nieuwe gebouwen)? Houdt men rekening met een dergelijk 'rampscenario' of is dit voor u nog de ver-van-mijn-bedshow?

Herteleer: “België is een gematigd land, een 'overgangsland' als het ware. Wij voeren geen extreme politiek op dat vlak. Het is duidelijk dat men de niet-fossiele/hernieuwbare energie tracht te stimuleren en op de voorgrond te brengen. Dit is een visie die wij delen, zolang de kostprijs voor de consument acceptabel is en men een langetermijnvisie met totale milieu-impact hanteert. Het is een richting die we sowieso onderschrijven, zeker als we minder afhankelijk willen zijn van het buitenland. We moeten echter wel verder denken dan zon en wind met een bedrijfszekere energievoorraad, anders komen we er niet. Het belangrijkste is dat we ons focussen op het kostenoptimale optimum!"

3. Hoe ziet de toekomst van de brandstof eruit en welke technologieën ziet u een plaats innemen in de markt (nabije en verdere toekomst)?

“Het fenomeen bio zal naar mijn mening niet doorbreken in de verwarmingsmarkt. De reden daarvoor is simpel: het is een duurder component dan de klassieke brandstof.

Op het vlak van technieken denk ik dat de modulerende brander een stap richting de toekomst is. Hoever deze trend zal doorbreken, is nog koffiedik kijken. Wat de toekomst brengt op het vlak van technieken, daar liggen nog veel opties open."

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine