PRAGMATISCHE AANPAK EPB: BOUWSCHIL
Naar aanleiding van de grote onduidelijkheid en verwarring over de EPB-regelgeving, stelt energieconsulent Luc Dedeyne een pragmatische aanpak voor, gebaseerd op een eenvoudige en eenduidige checklist. “In plaats van alles te moeten narekenen in de EPB-software, heeft men in deze methode voldoende aan een rekenblad en een checklist. We gaan nog steeds uit van de bestaande eisen inzake bijvoorbeeld U-waarden en bouwknopen, voor de producttabellen baseren we ons enkel en alleen op de EPBD-databank én we ondersteunen alle relevante STS'en. Alleen proberen we het aantal variabelen in de berekeningen te reduceren en worden complexe vraagstukken zo veel mogelijk tot eenduidige keuzes herleid." Dit artikel gaat dieper in op de berekeningen voor de bouwschil; andere artikels spitsen zich toe op de technieken en het aandeel hernieuwbare energie.
THERMISCHE ISOLATIE

BOUWKNOPEN
“Voor de bouwknopen gaan we vervolgens uit van optie B in de reguliere EPB-regelgeving, met die voorwaarde dat er van minimaal zes van de zeven bouwknopen een EPB-aanvaard detail moet zijn."
LUCHTDICHTHEID
In tegenstelling tot de huidige EPB-regelgeving, die voorlopig geen eisen oplegt voor de luchtdichtheid, is een meting van de luchtdichtheid in de pragmatische methode van Dedeyne wel verplicht. “Aan het resultaat wordt er voorlopig nog geen eis opgelegd, maar de meting moet wel conform STS-P 71.3 gebeuren."
OVERVERHITTING

- ofwel wordt de glasoppervlakte beperkt tot 15 à 25% van de bruikbare vloeroppervlakte;
- ofwel worden er bouwkundige oversteken voorzien;
- ofwel wordt er zonwerend glas met een g-waarde van maximaal 0,3 toegepast;
- ofwel wordt er buitenzonwering voorzien;
- ofwel wordt er gewerkt met nachtkoeling en voorziet men dus grote roosters en opengaande delen."
Voor zowel de nachtkoeling als de buitenzonwering en het zonwerende glas geldt hier dat de toegepaste systemen in de EPBD-database opgenomen moeten zijn.
S-PEIL
Ten slotte vraagt de pragmatische methode voor de bouwschil nog de berekening van het S-peil. Dit schilpeil vormt een alternatief voor het K-peil, waarbij onder andere ook de passieve zonnewinsten, warmteverliezen naar aanpalende ruimtes, luchtdichtheid, zonwering enzovoort in rekening worden gebracht. De berekening van het S-peil is in de huidige regelgeving nog niet verplicht, maar vanaf 2018 zullen er nieuwe normen ingevoerd worden. “Het S-peil geeft alleszins een veel beter zicht op de energiebehoefte van een woning dan het huidige K-peil", stelt Dedeyne.