EnergiePremium

PRAGMATISCHE AANPAK EPB: BOUWSCHIL

Naar aanleiding van de grote onduidelijkheid en verwarring over de EPB-regelgeving, stelt energieconsulent Luc Dedeyne een pragmatische aanpak voor, gebaseerd op een eenvoudige en eenduidige checklist. “In plaats van alles te moeten narekenen in de EPB-software, heeft men in deze methode voldoende aan een rekenblad en een checklist. We gaan nog steeds uit van de bestaande eisen inzake bijvoorbeeld U-waarden en bouwknopen, voor de producttabellen baseren we ons enkel en alleen op de EPBD-databank én we ondersteunen alle relevante STS'en. Alleen proberen we het aantal variabelen in de berekeningen te reduceren en worden complexe vraagstukken zo veel mogelijk tot eenduidige keuzes herleid." Dit artikel gaat dieper in op de berekeningen voor de bouwschil; andere artikels spitsen zich toe op de technieken en het aandeel hernieuwbare energie.

THERMISCHE ISOLATIE

“In de pragmatische methode gaan we gewoon uit van de geldende U-waarden voor zowel de volle als de transparante wanden," legt Dedeyne uit, “maar in plaats van elk onderdeel van de wand apart te bekijken en te berekenen, beperken we ons hier tot de relevante bouwdelen: de isolatie, eventueel cellenbeton, de beglazing en raamprofielen. Als we met de isolatie alleen al de vereiste U-waarde halen, dan voldoet immers ook de volledige wand, en de berekening is alvast een pak eenvoudiger. Je kunt namelijk rechtstreeks terugrekenen van de eis en het rekenblad geeft meteen aan welke materialen in welke diktes voldoen. Voor een gewone wand met isolatie kan dat allemaal in één stap; voor ramen wordt eerst een profiel gekozen en worden vervolgens de mogelijke beglazingen weergegeven. De opties die voldoen aan de normen, worden daarbij in het groen weergegeven; de andere in het rood. Het is allemaal heel overzichtelijk, al moet je natuurlijk ook je gezond verstand blijven gebruiken. Een minderwaardig profiel met het allerbeste glas kan volgens de berekening misschien wel, maar het is uiteraard geen al te beste oplossing."

BOUWKNOPEN

“Voor de bouwknopen gaan we vervolgens uit van optie B in de reguliere EPB-regelgeving, met die voorwaarde dat er van minimaal zes van de zeven bouwknopen een EPB-aanvaard detail moet zijn."

LUCHTDICHTHEID

In tegenstelling tot de huidige EPB-regelgeving, die voorlopig geen eisen oplegt voor de luchtdichtheid, is een meting van de luchtdichtheid in de pragmatische methode van Dedeyne wel verplicht. “Aan het resultaat wordt er voorlopig nog geen eis opgelegd, maar de meting moet wel conform STS-P 71.3 gebeuren."

OVERVERHITTING

“Wat de zonwering betreft, hebben we de eisen herleid naar een eenvoudig 'of-of'-verhaal", aldus Dedeyne. “Daarvoor kijken we naar alle buitenwanden met een Z-, ZW- of ZO-oriëntatie, en moet er aan minimaal een van de volgende voorwaarden voldaan zijn:
  • ofwel wordt de glasoppervlakte beperkt tot 15 à 25% van de bruikbare vloeroppervlakte;
  • ofwel worden er bouwkundige oversteken voorzien;
  • ofwel wordt er zonwerend glas met een g-waarde van maximaal 0,3 toegepast;
  • ofwel wordt er buitenzonwering voorzien;
  • ofwel wordt er gewerkt met nachtkoeling en voorziet men dus grote roosters en opengaande delen."

Voor zowel de nachtkoeling als de buitenzonwering en het zonwerende glas geldt hier dat de toegepaste systemen in de EPBD-database opgenomen moeten zijn.

S-PEIL

Ten slotte vraagt de pragmatische methode voor de bouwschil nog de berekening van het S-peil. Dit schilpeil vormt een alternatief voor het K-peil, waarbij onder andere ook de passieve zonnewinsten, warmteverliezen naar aanpalende ruimtes, luchtdichtheid, zonwering enzovoort in rekening worden gebracht. De berekening van het S-peil is in de huidige regelgeving nog niet verplicht, maar vanaf 2018 zullen er nieuwe normen ingevoerd worden. “Het S-peil geeft alleszins een veel beter zicht op de energiebehoefte van een woning dan het huidige K-peil", stelt Dedeyne.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

ALUMINIUM 2024Save the date en koop een ticket voor ALUMINIUM – het platform voor de industrie!Meer infochevron_right

Gerelateerde artikels

Duurzame woningsector evolueert razendsnel

Lapeirre in roeselare richt zich als totaalaannemer op de duurzame en energiezuinige woningbouw en werkt actief mee in het volledige bouwproces. als ze aan zo'n project beginnen, willen vader en dochter lapeirre er steevast een kwaliteitsproject van maken. met een gerichte communicatie en een persoonlijke aanpak aan de basis lijkt dat in het familiebedrijf zeer goed te lukken. en dat heeft heel wat positieve gevolgen, zo was de onderneming een van de eerste die een nulenergiewoning hebben gebouwd, en is lapeirre dan ook volledig mee met de nieuwste energietendensen.

30.000 jongeren in een duale opleiding tegen 2030

Unizo en voka zijn tevreden dat de interesse in duaal leren blijft toenemen en vragen aan de vlaamse regering om hier nog meer aandacht aan te besteden. duaal leren moet nog meer een bewuste eerste keuze zijn voor jongeren en hun ouders.

Terugblik op process safety congres 2024

Op 15 mei vond voor de negende keer het process safety congres plaats in dordrecht. een sterk inhoudelijk programma ging in op zowel technische oplossingen als werkprocessen en de menselijke factor.

Digitaal 3d-model verdringt 2d-tekening op papier

Heeft u al gehoord van model based definition (mbd)? dat is de digitale 3d tegenhanger van een op papier geprinte 2d-productweergave. het digitale mbd-model omvat alle productinformatie nodig voor verspanen, afwerking ... model based definition baant de weg om volautomatisch te produceren, waarbij inlezen, simuleren, uitvoeren, meten én terugkoppelen van de resultaten gebeurt op basis van één samenhangende en eenduidige dataset. in de huidige maakindustrie gebruiken de meeste bedrijven al 3d cad-tekeningen en cnc-machines, maar er valt nog heel wat tijdswinst te halen uit een allesomvattende implementatie.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine