EnergiePremium

PRAGMATISCHE AANPAK EPB: TECHNIEKEN

Naar aanleiding van de grote onduidelijkheid en verwarring over de EPB-regelgeving, stelt energieconsulent Luc Dedeyne een pragmatische aanpak voor, gebaseerd op een eenvoudige en eenduidige checklist. “In plaats van alles te moeten narekenen in de EPB-software, heeft men in deze methode voldoende aan een rekenblad en een checklist. We gaan nog steeds uit van de bestaande eisen inzake bijvoorbeeld U-waarden en bouwknopen, voor de producttabellen baseren we ons enkel en alleen op de EPBD-databank én we ondersteunen alle relevante STS'en. Alleen proberen we het aantal variabelen in de berekeningen te reduceren en worden complexe vraagstukken zo veel mogelijk tot eenduidige keuzes herleid." Dit artikel gaat dieper in op de eisen en veronderstellingen voor de technieken; andere artikels spitsen zich toe op de bouwschil en het aandeel hernieuwbare energie.

VEREENVOUDIGING

“Wat de technieken betreft, wordt er in deze methode erg vereenvoudigd", stelt Dedeyne. “Op dit vlak maakt de huidige regelgeving het de bouwprofessional soms namelijk absurd moeilijk. Zo mag je bij vloerverwarming pas een regime van 45-35 °C in rekening brengen als je een gedetailleerde berekening van je warmteverliezen voorziet, plús een volledig legplan, alle details in verband met de dimensionering enzovoort. Dat is enorm veel werk, terwijl in de praktijk quasi alle systemen op dat regime werken. In de pragmatische methode laten we al die berekeningen daarom voor wat ze zijn, en volgen we in eerste instantie de Europese regelgeving. Voldoet een product aan de Europese eisen - eisen die nota bene steeds strenger worden - dan komt het ook hier in aanmerking. Zolang een product over een label en een productfiche beschikt, doet het er met andere woorden niet toe over welke techniek het gaat, al gelden er voor verschillende technieken wel verschillende eisen."

VERWARMING

“Voor de verwarming stellen we in eerste instantie dat de seizoensgebonden energie-efficiëntie voor de ruimteverwarming van het product niet lager mag liggen dan 90% en dat de energie-efficiëntie voor de productie van sanitair warm water minimaal 80% moet bedragen", aldus Dedeyne.

“Afhankelijk van de gekozen techniek gelden er dan bijkomende eisen:

  • kiest men voor een warmtepomp, dan moet deze gecombineerd worden met oppervlakteverwarming. In één ruimte mag men hier evenwel van afwijken: zo is het bijvoorbeeld interessant om in de badkamer elektrische verwarming te voorzien, eventueel in combinatie met een bewegingssensor, zodat deze ruimte steeds snel en voldoende opgewarmd kan worden;
  • opteert men daarentegen voor een condenserende gasketel, dan dient men daarnaast gebruik te maken van een zonneboiler, met een paneeloppervlakte van minimaal 2,5% van de vloeroppervlakte, of van een warmtepompboiler."

VENTILATIE

“Ook voor de ventilatie komt het allemaal uiteindelijk neer op een 'of-of'-verhaal", vervolgt Dedeyne. “Ofwel maakt men gebruik van een vraaggestuurd systeem C, ofwel van een ventilatiesysteem D. Welk product daarvoor gekozen wordt, is aan de bouwheer, aannemer of architect. Zolang het maar in de EPBD-database is opgenomen."

De eisen inzake het ventilatievoorontwerp en het prestatieverslag, beide conform STS-P 73.1, blijven wel gelden. Dat betekent ook dat alle debieten gemeten moeten worden.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

ALUMINIUM 2024Save the date en koop een ticket voor ALUMINIUM – het platform voor de industrie!Meer infochevron_right

Gerelateerde artikels

Waterstraalsnijden staat voor vormbehoud metaal

Autogeen-, plasma- en lasersnijden waren lang dé technieken om in de metaalbewerking tot complexe(re) producten te komen. bij deze technieken is er echter sprake van de inbreng van warmte, waardoor het te verwerken materiaal kan veranderen qua samenstelling, kleur en/of vorm. ook zijn ze niet alle drie voor elke dikte geschikt. waterstraalsnijden kent die beperkingen niet: de techniek is nauwkeurig, er is geen sprake van de inbreng van warmte en ook dikke materialen kunnen ermee worden gesneden. bovendien is er - afhankelijk van de gewenste tolerantie - geen nabewerking nodig teneinde aan de maatvoering te voldoen.

Combo spuitcabine en smart repair bespaart op oppervlakte en energie

In een eerder artikel over smart­repairtechnieken beschreven we een aantal interessante technieken om snel reparaties uit te voeren. de vraag rijst evenwel hoe we die technieken kunnen aanbieden zonder onze ateliers compleet opnieuw in te richten.

Combimachines

Bij combimachines voor plaatbewerking wordt er dikwijls meteen gedacht aan de pons-lasermachine. dat is echter niet de enige combimachine. ondertussen zijn er meerdere bewerkingsmachines voor plaat die verschillende technieken combineren. is dat altijd zinvol?

Duurzame woningsector evolueert razendsnel

Lapeirre in roeselare richt zich als totaalaannemer op de duurzame en energiezuinige woningbouw en werkt actief mee in het volledige bouwproces. als ze aan zo'n project beginnen, willen vader en dochter lapeirre er steevast een kwaliteitsproject van maken. met een gerichte communicatie en een persoonlijke aanpak aan de basis lijkt dat in het familiebedrijf zeer goed te lukken. en dat heeft heel wat positieve gevolgen, zo was de onderneming een van de eerste die een nulenergiewoning hebben gebouwd, en is lapeirre dan ook volledig mee met de nieuwste energietendensen.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine