CONCURRENTIE MET INSTALLATEURS
Deze evolutie lijkt enorm positief voor de energieleveranciers en de installateurs die meestappen in het verhaal, maar hoe zit het met de kleinere installateur? De vraag blijft of deze bedrijfjes kunnen blijven bestaan in een markt die gedomineerd dreigt te worden door de grote leveranciers.
MEER DAN WERK GENOEG
“Als je de markt van de cv-installateurs in België bekijkt, dan zit je met een poel van bijna 12.000 installateurs. Ongeveer 80 à 85% daarvan zijn eenmanszaken. Het grootste deel daarvan zijn familiebedrijfjes die soms nog op een erg artisanale manier te werk gaan. Ze maken een bestelbon op met de hand en die wordt soms nog gefaxt, terwijl we in een digitaal tijdperk leven. Wij willen de volledige installatiebusiness digitaliseren en automatiseren. Op die manier willen we een stevige positie innemen op de markt, maar zelfs dan zullen we slechts een klein deel ervan bezetten”, begint Fostier. “Er is meer dan werk genoeg en ik denk dat wij op termijn vooral een opportuniteit zullen kunnen bieden aan zulke eenmanszaken die willen meestappen in ons verhaal. Zij storen zich vaak aan het administratieve gedeelte van de job en wij zullen hun een kapstok kunnen bieden, een platform waarbij wij de offerte maken, de verkoop doen, de facturatie opvolgen en de planning maken, zodat de kleine installateur zich enkel moet focussen op zijn corebusiness. Daarnaast zijn we ook een intern opleidingscentrum aan het ontwikkelen waar we onze mensen kunnen opleiden, zodat ze steeds op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en alle nodige certificaten en attesten kunnen halen. Zulke zaken vergen echter een enorme investering, en die is economisch niet rendabel als er niet voldoende volume in de groep is. We moeten een heus schaaleffect creëren, zodat elk filiaal over de juiste tools beschikt om zijn werk naar behoren te kunnen uitvoeren.” Een grote groep kan de concurrentie echter nekken door hun prijzen te laten zakken en zo onder de prijs van de concurrentie te gaan. Al zijn ze het daar bij Cozie en Hardenne niet mee eens. “Dat mag absoluut niet de bedoeling zijn! Mensen zijn tegenwoordig niet langer enkel bezig met de prijs, vooral de service is van belang. Die moet kwalitatief, snel en correct zijn”, stelt Cams. “We schieten er niets mee op om onder de prijs te gaan en met goedkopere werkkrachten te werken of het werk sneller of minder goed te doen. We moeten 24/7 dezelfde kwaliteit bieden. Er is overigens heel veel werk in België, waarom zouden we dan niet samenwerken? Het is voor iedereen beter om elkaar niet als concurrentie te zien”, vervolledigt Hardenne.
MARKT IS EEN VRIJ GEGEVEN
EDF Luminus ziet de markt als een vrij gegeven, waar iedereen zijn beste beentje mag voorzetten. “Wat de residentiële markt betreft, hebben we twee eigen installateurs, en dat alleen voor HVAC. Wij werken daarnaast samen met een aantal kleine installateurs aan wie we op een gestructureerde manier werk geven zowel binnen het HVAC-gegeven als binnen andere bedrijfstakken (sanitair, ramen, elektriciteit …), en dat in de regio’s waar wij niet werkzaam zijn. Belangrijk is vooral dat de klant de best mogelijke service krijgt. Hiervoor optimaliseren we zo veel mogelijk in en tussen onze eigen filialen en de onafhankelijke installateurs”, verduidelijkt De Bie. “De markt voor nieuwe energiediensten is groot en alleen maar groeiende. In zo’n markt is er ruimte voor veel spelers die samen een bijdrage leveren aan hetzelfde doel.” Bij Rami Services kunnen ze enkel aanraden om mee te gaan met deze trend. “Ik ben ervan overtuigd dat het een goede evolutie is voor de sector. Werk is er genoeg voor iedereen en het is net een voordeel om zich als installateur aan te sluiten bij zo’n netwerk. Zo is er bijvoorbeeld zekerheid van betaling, administratieve ontlasting, creatie van meer werk, een groter bereik en ga zo maar verder’, beaamt Hanet enthousiast.
KLEINERE BEDRIJVEN ZULLEN GEEN LAST ONDERVINDEN
Volgens Lampiris moeten de installateurs de concurrentie niet vrezen, maar eerder de evolutie van de sector. “Kleine en middelgrote bedrijven beschikken vaak over minder middelen om in opleidingen te investeren. Zodoende riskeren zij snel voorbijgestoken te worden door de komst van nieuwe technologieën en kunnen zij aldus moeilijk aan de vragen van de markt beantwoorden. Het echte probleem van deze structuren is zonder twijfel hun grootte, die hen materieel en financieel moeilijk in staat stelt om mee te gaan in de nood aan constante opleidingen. Daarnaast hergroeperen geïntegreerde oplossingen verschillende elementen van het beroep, wat de taak van deze bedrijven eveneens bemoeilijkt”, stelt Mondet. “De kleine installateurs dienen niet te concurreren. Zij zullen altijd blijven bestaan omdat er altijd een sterke menselijke relatie zal blijven tussen zulke bedrijven en hun klanten. Het zijn eerder de middelgrote bedrijven die het lastig zullen krijgen omdat zij voortdurend zullen moeten investeren in opleidingen en begeleiding.” Bij WinWatt ligt de focus vooral op de klant. “Iemand die goed werk levert en zijn klanten soigneert, zal altijd werk hebben. Op de markt heerst nu eenmaal een moordende concurrentie, waar iedereen op zoek is naar een manier om zichzelf te differentiëren van de anderen. Het mag nooit het doel zijn om de goedkoopste te willen zijn om zo de markt onderuit te halen. Wij focussen vooral op kwaliteit en service, want dat duurt het langst”, besluit Broes.