“Energiezuinig bouwen is geen rocket science”
Bouwbedrijf Marchetta countert klassieke vooroordelen en misvattingen
De misverstanden zijn de wereld nog niet uit. Een gezegde dat bouwprofessionals allerminst zullen ontkennen. Als jonge zaakvoerders van een familiebedrijf gespecialiseerd in projectontwikkeling en particuliere woningbouw, zien ook Claudia, Cerina en Gianni Marchetta zich regelmatig geconfronteerd met achterdocht en misvattingen – zowel van bouwheren als vanuit de bouwwereld zelf. Met een transparante communicatie, kwalitatief lastenboek en enkele gerichte keuzes willen ze die koste wat kost ontkrachten.
Familiebouwers
Bouwbedrijf Marchetta bestaat 35 jaar. Wat in 1985 ontstond als de zelfstandige activiteit van twee Genks-Italiaanse broers, Franco en Emilio Marchetta, is in die periode uitgegroeid tot een dynamisch bedrijf actief in zowel de particuliere woningbouw als projectontwikkeling en een gevestigde waarde in onder meer Limburg en Vlaams-Brabant. Sinds eind 2017 staan de kinderen van Franco aan het roer.
Organische groei
Cerina Marchetta, in 2019 nog verkozen tot Jonge Vlaamse Aannemer van het Jaar, is verantwoordelijk voor het luik projectbouw. “Het bedrijf is altijd organisch gegroeid. Onze vader en oom stonden al jaren in de bouw alvorens ze besloten om zelf een zaak op te richten. Dat startte heel eenvoudig: huisje bouwen, huisje verkopen. Redelijk snel sprongen ze op de kar van sleutel-op-de-deur bouwen en gaandeweg kwamen daar villabouw en vervolgens projectontwikkeling bij.”
“De overdracht volgde even natuurlijk”, gaat Claudia Marchetta, verantwoordelijke voor de particuliere woningbouw, verder. “We waren alledrie al even actief in het bedrijf. Op een bepaald moment wilden wij onze stempel drukken, terwijl onze vader en oom net met andere dingen bezig waren. Zo eenvoudig was het beklonken.”
Bouwden Franco en Emilio initieel nog alles zelf, dan gebeurt een groot deel van de bouwwerken vandaag met onderaannemers. Gianni Marchetta, hoofd Uitvoering: “We hebben een eigen team voor de ruwbouw, maar zeker voor technieken en afwerking doen we een beroep op gespecialiseerde onderaannemers. Zij brengen heel specifieke expertise.”
Strategische oefening
Hoewel het bedrijf ontstond bij gratie van het buikgevoel van vader en oom, besloot de tweede generatie na de overdracht een meer strategische aanpak te volgen. De drie bestaande merken – Thuis Best Woningbouw, Marchetta Villabouw en Marchetta Bouwprojecten – werden weer samengevoegd en onder de noemer “Marchetta Familiebouwers” profileert Marchetta zich nu als één bedrijf met een heldere missie: bouwen aan een plek voor familiegeluk.
“Alles was wat versnipperd geraakt”, geeft Cerina toe. “Niet alleen was dat verwarrend voor de klant; het is ook niet meer van deze tijd. De lijn tussen een villa en een doorsnee (vrijstaande) eengezinswoning is al lang niet meer zo duidelijk. Vanaf heden kan iedereen dan ook bij hetzelfde bedrijf en op dezelfde website terecht, ongeacht de schaal of stijl van het project.”
“Traditionele verkaveling zal verdwijnen”
Bouwshift of betonstop … hoe je het ook wil noemen, het terugdringen van de verkavelingsdrang speelt al enkele jaren een belangrijke rol in het maatschappelijk debat. In de praktijk, echter, ziet Cerina Marchetta er nog maar weinig van terug. “Sommige gemeentebesturen zijn er al enigszins mee bezig, maar over het algemeen wordt er nog niet genoeg over nagedacht. De meeste besturen hangen nog vast aan de klassieke voorschriften. Terwijl men in de toekomst toch meer in de hoogte zal moeten bouwen, en ook alternatieve woonvormen een belangrijkere rol zullen gaan spelen.”
“Op termijn zal de traditionele verkaveling verdwijnen, daar ben ik van overtuigd. Nu al merken we dat de verkoop van zo’n projecten minder vlot loopt. Mensen willen zo niet meer wonen. Ze kopen of bouwen liever op een plek die al leeft. Voor echte co-housing zijn we nog niet klaar, maar ook collectieve projecten zijn aan een opmars bezig. Zo hebben we in Genk een project gerealiseerd waarbij de private buitenruimte van de woningen beperkt is tot zo’n vijf op acht meter, maar er wel een gemeenschappelijke groene ruimte voorzien is. Dat was een groot succes.”
Vooroordelen
Sleutel-op-de-deur
Met de naamswijziging wil het bedrijf meteen ook af van enkele misvattingen. Cerina: “De naam Marchetta Villabouw gaf mensen bijvoorbeeld het idee dat we enkel dure woningen bouwen. Nochtans starten we al vanaf een bouwbudget van 220.000 euro inclusief btw.”
Daartegenover stond een nog veel hardnekkiger vooroordeel ten opzichte van sleutel-op-de-deur bouwen – een negatieve connotatie die Claudia vooral bij Thuis Best opviel. “Bij het idee van sleutel-op-de-deur denken veel mensen nog steeds dat ze een woning uit een boek moeten kiezen. Dat was in de jaren 80 misschien zo, maar vandaag gaat het helemaal anders. Wij spreken over ‘woonklaar’ bouwen en starten daarvoor steeds van een blanco blad. Elk project is maatwerk, en we zoeken ook voor speciale wensen naar een oplossing.”
Verdoken kosten
Daar schuilt echter meteen een ander vooroordeel om de hoek: de verdoken kosten. “De bouw in het algemeen, en sleutel-op-de-deur in het bijzonder, heeft in dat opzicht inderdaad een slechte reputatie”, aldus Claudia.
“Wij werken daarom met een goed en duidelijk lastenboek en bieden onze klanten al in de offertefase volledige transparantie. Alvorens er een handtekening wordt gezet, is elk detail besproken. Initieel lijken we daardoor misschien duurder, maar op het einde van de rit is dat zelden nog het geval. Alleen blijft de klant bij ons niet met een zuur gevoel achter.”
De boze aannemer
Ook Gianni merkt hoe sterk de achterdocht ten opzichte van aannemers ingeburgerd is. “Of het nu komt door een negatieve ervaring of door de horrorverhalen die in de media en op internetfora opgehangen worden, mensen hebben altijd het gevoel dat je hen een loer wilt draaien.”
“Zelfs de buren zijn steeds minder verdraagzaam en bellen te pas en te onpas de politie. Dat is best uitdagend, en je moet heel erg je best doen om dat te doorprikken. Communicatie is in ieder geval essentieel.”
“Het is niet onlogisch dat een bouwproject de particulier veel stress bezorgt”, pikt Claudia in. “Hij investeert daar erg veel geld in. In plaats van extra kopzorgen te veroorzaken, is het echter aan ons om te ontzorgen. Dat doen we, zoals Gianni al zei, door een duidelijke en doorgedreven communicatie.”
“Zo zorgen we ervoor dat onze klant in elke fase van het project door de juiste contactpersoon wordt bijgestaan, hebben we een ticketingsysteem in het leven geroepen opdat elke vraag bij de juiste persoon terechtkomt en binnen 24 uur behandeld wordt, en kunnen onze werfleiders hun verslagen sinds kort rechtstreeks vanop de werf naar de eindklant doorsturen. Zo is hij altijd perfect op de hoogte van de stand van zaken.”
Minimum E20
Net als communicatie, is ook energiezuinigheid voor Marchetta een erezaak. Claudia: “We garanderen telkens een E-peil van 20 of beter, maar in realiteit zitten de meeste woningen al op E3 of E4. Dat realiseren we onder meer door een doorgedreven isolatiepakket, driedubbel glas en bijzondere aandacht voor de luchtdichtheid. Bij een hellend dak zullen we de puntgevels op zolder bijvoorbeeld altijd bepleisteren. Ook een lucht-waterwarmtepomp zit standaard in ons lastenboek, ongeacht het bouwbudget.”
Geen enkel technisch bezwaar
Dat veel bouwbedrijven zich uitspreken tegen de technische en economische haalbaarheid van de huidige energienormen, begrijpen ze bij Marchetta niet goed. “De technieken bestaan. Onze vader plaatste al in 2007, als eerste in de Benelux, een warmtepomp, en sindsdien zijn de toestellen alleen maar performanter geworden.”
“De grootste drijfveer in die terughoudendheid is echter financieel. Enerzijds is er steeds minder budget om te bouwen, anderzijds heb je als bouwfirma door die extra energetische ingrepen steeds meer kosten. Die kan je niet allemaal doorrekenen naar de klant, waardoor je vandaag aan een woning inderdaad minder zal verdienen dan twintig jaar geleden. Bouwen wordt voor iedereen duurder.”
Impact op planning en administratie
Toch is de grootste uitdaging in het energieverhaal ook niet financieel. Cerina: “Bij al die regelgeving hoort een enorm groot en vaak onduidelijk administratief luik. Daarvoor moet je de juiste mensen onder de arm nemen. Intern hebben wij daarom iemand die de wetgeving constant opvolgt, en daarnaast doen we een beroep op een onafhankelijke EPB-specialist.”
Hetzelfde geldt op de werf, weet Gianni. “Om de theoretische standaard waar te maken, is een nauwkeurige uitvoering belangrijker dan ooit. Daarom werken we resoluut met gespecialiseerde teams. Zo hebben we een team onder de arm genomen dat onze hellende daken isoleert. De meeste dakwerkers kunnen dat uiteraard ook, maar iemand die dag in dag uit niets anders doet, zal altijd een meerwaarde bieden. Dat zien niet alleen wij, maar ook onze klanten.”
“Het gevolg is uiteraard dat de planning op de werf complexer wordt en dat werken langer duren. Nam de binnenafwerking vroeger drie à vier maanden in beslag, dan zijn dat er nu misschien vijf of zes. Het is aan ons om al die verschillende werken zo efficiënt mogelijk te coördineren. Je kan dat als een last ervaren, maar uiteindelijk is het toch gewoon onze job? Hier loopt het intussen alleszins gestroomlijnd.”

Nieuwbouw benadeeld
Van angst of onbegrip voor strenge energienormen mag er bij het familiebedrijf dan wel geen sprake zijn, onverdeeld toegeeflijk over de huidige regelgeving zijn ze evenmin. “Er wordt nog te veel aangespoord tot renovatie”, verduidelijkt Claudia.
“Nochtans kan je met een verbouwing nooit dezelfde energiezuinige resultaten halen als met een nieuwbouw. De eisen zijn ook veel minder streng. En toch kan je genieten van allerlei premies en een voordelig btw-tarief. Dat klopt niet. Als de overheid energiezuinigheid echt als prioriteit stelt, dan zou ze net sloop en heropbouw moeten stimuleren. Hier en daar geldt weliswaar al een verlaagd btw-tarief, maar in wezen moet dat federaal worden vastgelegd. Er zouden veel meer mensen voor nieuwbouw kiezen, en de resultaten zouden aanzienlijk beter zijn.”
Vak met toekomst?
Personeelstekort
Geen enkel bouwbedrijf blijft gespaard van het nijpend personeelstekort. Ook Marchetta niet. “De administratieve functies worden nochtans snel ingevuld”, weet Cerina. “Het probleem zit hem in de technische profielen, en in het bijzonder in de arbeidskrachten.”
Gianni ervaart het van nabij. “Er zijn eenvoudigweg geen mensen. Een jonge arbeider met wie ik nog de rest van mijn carrière kan samenwerken? Die bestaat niet. Ik ken niemand die nog een leercontract doet in de bouw, en van de twaalf studenten die een bouwopleiding afmaken, komen er doorgaans niet meer dan twee op de werf terecht. Onze sector is helaas niet meer aantrekkelijk. De beperkte flexibiliteit en zware fysieke belasting zijn voor veel jongeren een afknapper.”

Innovatie op de werf
Volgens de familie Marchetta zal de bouw het de komende jaren dan ook steeds meer moeten hebben van technologische ontwikkeling. “Er zal sterk geïnnoveerd worden om het werk op de werf fysiek te verlichten en de benodigde mankracht te beperken”, voorspelt Cerina.
“Ook onze vader is daar vandaag actief mee bezig. Hij lanceerde onlangs Robbie: een cobot die met één handeling 5 m² snelbouw verwerkt. Voor de bediening heb je maar 2 handen nodig, en alles gebeurt zonder de minste fysieke belasting. Het resultaat is een hoog rendement, met een minimum aan arbeidskracht. Dat soort zaken zal, net als prefabricage, het verschil maken in ons vak.”