Combinatie spuitcabine en smart repair bespaart op oppervlakte en energie
smart repair aanbieden zonder compleet nieuwe inrichting werkateliers

In een eerder artikel over smartrepairtechnieken beschreven we een aantal interessante technieken om snel reparaties uit te voeren. De vraag rijst evenwel hoe we die technieken kunnen aanbieden zonder onze ateliers compleet opnieuw in te richten. Fabrikanten van spuitcabines spelen graag op deze vraag in door het aanbieden van een spuitcabine met smartrepairruimte.
Smartrepairtechnieken
Het concept ‘smart repair’ is relatief nieuw en er doen meerdere definities de ronde. Welke technieken zijn precies als dusdanig te duiden? Wij houden het op een ‘verzameling van technieken voor een snelle herstelling die zich beperken tot een kleine oppervlakte en die geen demontage van wagenonderdelen behoeven’. Voorbeelden zijn het uitdeuken zonder spuiten, het wegwerken van krassen, het herstellen van bumperscheurtjes, velg-, raam- en dashboardbeschadigingen ... Het voordeel van smart repair voor de klant is duidelijk: hij/zij hoeft de wagen niet onnodig lang te missen.
Niet elk bedrijf beschikt over de ruimte of de investeringsbereidheid om naast de spuitcabine ook een aparte smartrepairruimte te plaatsen. In dat geval kan een smart cabine mogelijk uitkomst bieden
Alle reparaties in een beweging
Niet alle klanten zijn evenwel van dat type. Leasingbedrijven bijvoorbeeld, die hun wagen na de leaseperiode willen doorverkopen, willen in veel gevallen dat hun wagen in één beweging compleet aangepakt wordt waarbij alle beschadigingen op hetzelfde moment aangepakt worden. In dat geval gaat het om meerdere impacten en schadetypes. Een snelle lokale droging – typisch binnen smart repair – volstaat dan niet, maar er is een spuitcabine vereist. Niet elk bedrijf beschikt echter over de ruimte – of de investeringsbereidheid – om naast de spuitcabine ook een aparte smartrepairruimte te plaatsen. In dat geval kan overgeschakeld worden naar een smart cabine die beide functies kan uitoefenen. Dat kan niet enkel interessant zijn voor uw fleetklanten, maar ook voor bedrijven die grote volumes verwerken. Op die manier kan men de benodigde oppervlakte voor de spuitcabine en smart repair combineren in één enkele ruimte. Dat bespaart niet alleen ruimte, maar laat toe om veel minder energie te verbruiken omdat er slechts één ruimte verwarmd moet worden. Hier kunnen we nog aan toevoegen dat een smart cabine kan geplaatst worden op de plaats waar eerder de voorbereidingszone gevestigd was. Die benadering verzacht de investering in ingrijpende infrastructuurwerken.
Slimme technologie, beperkt energieverbruik

Fabrikanten van spuitcabines ontwikkelden de voorbije jaren systemen die de energiefactuur helpen drukken. Ze voorzien ventilatoren bijvoorbeeld van frequentiegestuurde motoren, voor een output op maat van de vereisten op het moment. Bij het voorbewerken of ontvetten draaien de ventilatoren op een basisvermogen, maar bij het spuiten krijgen ze hun maximumvermogen om de vereiste luchtsnelheid te genereren. Het is dan ook niet nodig om de ventilatoren voortdurend op hun maximumcapaciteit te laten draaien. Bovendien verlengt deze manier van werken de levensduur van de ventilatoren. Het overschakelen naar ledverlichting zorgt voor een bijkomende besparing op elektriciteit.
Toenemende Automatisering
Het gebruik van een plc – programmable logic controller, te vergelijken met een computer – in de schakelkast leidt tot veel minder instelwerk en minder energieverbruik. Elke fase in het proces – zoals ventilatie, verwarming en verlichting – laat zich beheren door dat onderdeel, waarbij de branders, motoren en debieten van ventilatoren precies de instelling krijgen voor de taak op het moment van de uitvoering. Bij switchen tussen twee taken past de plc automatisch alle instellingen aan. Tegelijkertijd zal de intelligentie ook de nodige veiligheidsmaatregelen treffen, zoals de elektrische toestellen in de cabine spanningsloos stellen. De plc verwerkt en bewaart bovendien meetdata zoals de druk, temperatuur en luchtvochtigheid, wat vlotter verhelpen van fouten op basis van historische meetdata mogelijk maakt. In bepaalde gevallen kan de fabrikant foutmeldingen op afstand oplossen. Met plc’s is op die manier de werking van de cabine te verfijnen. Denk bijvoorbeeld aan het fijnregelen van de luchtvochtigheid, wat kan leiden tot een betere eindkwaliteit – moderne watergedragen vernissen stellen dan ook meer eisen aan het droogproces.
Eenvoudige besturing

De besturing voor de operator is tegenwoordig een stuk eenvoudiger. De controlepanelen met drukknoppen hebben plaatsgemaakt voor aanraakschermen in kleur met een overzichtelijke weergave van de nodige info via duidelijke iconen – belangrijk voor anderstalige operatoren. Wel moeten het scherm geschikt zijn voor het werken in een autoherstelplaats (robuust).
Brandertechniek
De meeste installaties werken op gas, waarbij zowel werken met een aansluiting op het aardgasnet als met vaste propaantanks mogelijk is (naar analogie met een mazouttank). Ook mazout is mogelijk, al moeten we daarbij vermelden dat het rendement 15% lager ligt en de ecologische regels momenteel in het nadeel van mazout werken. De prijs mag dan wel laag staan op het moment van schrijven – mei 2020 – het is onwaarschijnlijk dat daarin op langere termijn geen verandering komt.
Drogen: conventioneel, DOOR MIDDEL VAN ir-, uv- of combiNATIE

Het drogen van de lak kan via meerdere technieken verlopen: infrarood, ultraviolet, convectie of een combinatie (zie ook ons artikel op de volgende pagina’s). Infrarood is al enkele jaren sterk aanwezig, zeker in de voorbereiding. Om de grondlagen te vullen en het mastikeren in goede banen te leiden is deze techniek erg populair. Het werken met uv verloopt wat sneller en is energiezuiniger, maar leent zich eerder voor het drogen van minder diepe lagen zoals kleur of vernis. Zonder spuitcabine zal dat omslachtig zijn, omdat beide technieken telkens moeten aangevoerd worden afhankelijk van het schadegeval. Wanneer het een wagen betreft die een complete aanpak vereist leidt dat tot veel tijdverlies, want er zijn meerdere droogpassages nodig – telkens met de nodige aanpassing van instellingen. In dat geval is een spuitcabine aangewezen, maar dat betekent meer oppervlaktegebruik en meer voertuigbewegingen. Een combinatiecabine kan dan een geschikte oplossing zijn. Via een railsysteem aan het plafond kan het droogsysteem bij de wagen komen. Dat laat toe om aan de ene kant de droogactie volledig autonoom te laten uitvoeren, terwijl de operator aan de andere kant al een andere taak kan uitvoeren. In veel gevallen is het zelfs mogelijk om op dat moment al te spuiten aan de andere kant.
Waarom een combinatiebox KIEZEN?

Wie geen spuitcabine heeft kan uiteraard eveneens kleine carrosserieherstellingen uitvoeren. Het provisioneel uitbreiden van de voorbereidingszone tot een veredelde spuitcabine kan zich echter wreken in de eindkwaliteit. Bij combinatieboxen kan de volledige voorbereiding (hefbrug, schuurmachine, perslucht …) en het spuiten verlopen in een gecontroleerde omgeving. Dat levert een beter resultaat op en biedt meer zekerheid voor de gezondheid van de werknemers. Sinds vorig jaar is de overkoepelende norm EN 16985 in voege die eisen stelt aan de ventilatie in spuitzones. Aangezien die technieken ook in smart zones gebruikt worden, zijn ze ook hier van toepassing. Daarbij hoort wel de kanttekening dat dit vooralsnog een ‘papieren’ norm is. Een ventilator met het vereiste minimumdebiet volgens de norm installeren is één zaak, maar eigenlijk is een effectieve nameting nodig via metingen van luchtsnelheid en/of debiet. De praktijk leert dat hier toch nog wat werk aan de winkel is – dat geldt trouwens ook voor andere veiligheidsaspecten.
Een cabine die spuiten en smart repair combineert bespaart niet alleen ruimte en energie, maar maakt ook vlotter werken mogelijk
Onderhoud
De meeste aanbieders werken met onderhoudscontracten voor combicabines. Dat is met name interessant voor het onderhoud van de voorfilters, plafondfilters en paintstop. Wie veel ervaring heeft, kan hun vervangingstijd inschatten. De diverse producten op de markt maken dat echter steeds moeilijker. Vervangen na een vast aantal werkuren is niet altijd optimaal. Fabrikanten kunnen die timing via digitale drukopnemers optimaliseren. De meetwaarden geven een goede indicatie over de filterefficiëntie. In de nabije toekomst zal dat op afstand gebeuren, zoals in de industrie. Uw fabrikant zal u dan kunnen vertellen wanneer het tijd is voor een vervanging.
Revamp of retrofit uw spuitcabine
Voor wie een verouderde spuitcabine bezit maar opziet tegen de investeringskost van een compleet nieuwe cabine, is revampen of retrofitten mogelijk een interessante optie.
In samenspraak met de fabrikant worden dan bepaalde onderdelen vervangen door een meer up-to-date uitvoering:
- de stuurkast, door een uitvoering met plc en frequentiesturing voor motoren
- klassieke verlichting door leds
- bediening met knoppen door een touchscreen
- ...