Atelier inrichtingPremium

ATELIERVLOER EN AFWATERING ZIJN BEPALEND VOOR VOEDSELVEILIGHEID

Optimale hygiëne en antislipeigenschappen spelen de hoofdrol

Zowel bij renovatie als bij nieuwbouw is de keuze voor een nieuw vloerconcept niet eenvoudig. Het is zaak de materialen tegen elkaar af te wegen en rekening te houden met aandachtspunten inzake onderhoud, veiligheid en duurzaamheid. Resten nog de snelheid waarmee het project afgewerkt kan worden, en de kostprijs. In het kader van de hygiëne gaat er extra aandacht uit naar de afwatering door middel van roostergoten of sleufgoten, steeds voorzien van een afvoerput met een uitneembaar reukslot en een vuilmand.

Deze (epoxy)vloer – ingestrooid met antislipschilfer – is een volledig naadloze,  waterdichte en zelfnivellerende kunststof vloer, gekleurd in de massa
Deze (epoxy)vloer – ingestrooid met antislipschilfer – is een volledig naadloze, waterdichte en zelfnivellerende kunststof vloer, gekleurd in de massa

VOORSCHRIFTEN FAVV

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen schrijft vloeren voor, vervaardigd uit hard, ondoordringbaar, niet-absorberend, afwasbaar en niet-toxisch materiaal. Bij betegeling vertonen de voegen geen openingen. De vloer heeft daarbij voldoende antislipeigenschappen. In beenhouwerijen met een toelating voor het verwijderen van de wervelkolom in het kader van maatregelen tegen Overdraagbare Spongiforme Encefalopathie (TSE) dienen de afvoerputjes of goten uitgerust te worden met een afneembaar rooster en stankafsluiter, waardoor het mogelijk wordt om gespecificeerd risicomateriaal (GRM) te recupereren (deeltjes van 6 mm of meer). Bij de overgang tussen de wanden en de vloer wordt ophoping van vuil vermeden. In sommige gevallen zijn verticale stootranden op de hoeken aan te raden.

KEUZE AAN MATERIALEN

Keramische tegels

Vanwege de veelal korte oplevertermijn van projecten wordt er nog met keramische vloertegels gewerkt, aangezien daarvoor geen volledig uitgedroogde chape nodig is. Ook speelt de temperatuur in de zone geen rol bij het plaatsen. Raakt een tegel in het atelier beschadigd, dan kan deze eventueel sneller afzonderlijk vervangen worden. Afgeronde hoeken zijn echter niet mogelijk. Bij tegels is het balanceren tussen antislip en poreusheid. Soms ontstaan er problemen met de voegen, voornamelijk rond goten en putten.

PVC-vloertegels

Een volledig vloeistofdichte vloer van pvc is hygiënisch. De naden tussen de pvc-tegels worden thermisch gelast, waardoor er zich nergens vuil ophoopt. Dit veerkrachtige materiaal biedt een uitstekende geluidsdemping en verhoogt het werkcomfort. De slipvastheid draagt bij tot de veiligheid.

Eventueel kunnen de tegels ook op de muur worden toegepast, waardoor vloerbedekking en wandbekleding één waterdicht geheel vormen dat voldoet aan de strenge HACCP-normen. Deze oplossing is milieuvriendelijk geproduceerd met gerecycleerd pvc. Ze is toepasbaar op alle ondergronden. Soms springen vulkanisch gelaste voegen echter open.

Acrylaat of PMMA

Een acrylaat- of PMMA-gietvloer is een kunstharsvloer op basis van PMMA-harsen (polymethylmetacrylaat) in combinatie met gekleurd kwartszand of gekleurde flakes. Deze vloeren zijn beschikbaar in diverse antislipuitvoeringen. Het zijn naadloze, vloeistofdichte, onderhoudsvriendelijke en duurzame vloeren die voldoen aan de HACCP-normen voor optimale veiligheid en hygiëne, prima bestand tegen basen en zuren. De plaatsing gebeurt in één dag, eventueel over een bestaande ondergrond. Twee uur na plaatsing is de vloer 100% belastbaar. Acrylaat is flexibel, wat minder kans op scheuren geeft. Het is evenwel enkel geschikt voor een vastliggende ondergrond die maximaal 3 tot 4% vochtigheid bevat.

Epoxy

Epoxy is een hars, een erg harde kunststof die in een atelieromgeving onder meer gebruikt wordt voor gietvloeren, troffelvloeren en coatings. In principe zijn er twee soorten: een epoxyvloer gemengd met polyurethaan en een epoxytroffel-, -grind- of -mortelvloer. De variant met polyurethaan is iets flexibeler en is dus beter bestand tegen scheuren vanuit de ondergrond. Ze biedt de meeste afwerkingsmogelijkheden qua kleur- en eventueel patroonkeuze. De epoxytroffelvloer is geschikt voor zwaardere belastingen en bestaat uit fijne grind- of kwartskorrels, gebonden door een epoxyhars. Hij lijkt iets meer op een betonvloer, wordt afgewerkt met een beschermlaag tegen slijtage en uv-stralen, en kan aangebracht worden op ondergronden met dampspanning.

Beide types naadloze vloeren zijn gemakkelijk te reinigen, duurzaam, uiterst slijtvast en hebben een grote chemische bestendigheid. Een dergelijke vloer kan eenvoudig vernieuwd worden door één nieuwe toplaag aan te brengen. Epoxyvloeren zijn over het algemeen duurder dan andere gietvloeren, maar de bestaande vloer hoeft niet uitgebroken te worden. De plaatsing van een epoxyvloer duurt gemiddeld langer. Tussen elke laag moet er tien uur gewacht worden.

Plinten en stootranden

Plinten en stootranden worden bij voorkeur geplaatst en afgewerkt met hetzelfde product als het vloersysteem. Ze zijn zowel in een rechte als in een holle hoek verkrijgbaar. Ze beschermen de wanden en vormen een vloeistofdicht en naadloos systeem voor een eenvoudig onderhoud.

overzicht verschillende vloeren

PRIJSINDICATIE

De prijs van een ateliervloer volgt in grote lijnen een vorksysteem: hoe groter de oppervlakte, hoe lager de prijs per vierkante meter. Ook de bestaande ondergrond speelt een rol. Acrylaat wordt over het algemeen beschouwd als de beste koop. Epoxy is minimaal duurder, terwijl pvc in een iets hogere prijsklasse valt. Bij tegels zijn de onderlinge prijsverschillen groter; ook wat de plaatsing betreft - is er veel snijwerk of niet?

MAAK WELOVERWOGEN KEUZE
Voedselveiligheid is prioritair, vandaar dat ook uw ateliervloer aan de hoogste eisen op het vlak van hygiëne voldoet. Tegelijkertijd is het belangrijk te kiezen voor een slijtvaste, veilige en duurzame oplossing die vanuit een bedrijfseconomisch oogpunt past binnen uw planning en budget. Installateurs geven u meer details over de exacte verschilpunten, de pro's en de contra's, en helpen u bij de keuze die per project wordt bekeken.

Deze tegelvloer bestaat uit gerecycleerd pvc. Hij is  geluiddempend, vloeistofdicht, antislip ,en voldoet aan de HACCP-norm
Deze tegelvloer bestaat uit gerecycleerd pvc. Hij is geluiddempend, vloeistofdicht, antislip ,en voldoet aan de HACCP-norm

OPTIMALE AFWATERING IS CRUCIAAL

Belangrijke afwegingen

Een goede afwatering is belangrijk. Bij een nieuwbouwproject is alles mogelijk, bij een renovatie wordt rekening gehouden met het bestaande rioleringsstelsel voor o.m. de beschikbare inbouwhoogte. Verder is het belangrijk te weten of er agressieve producten zoals pekel en zout in contact komen met de afwatering. Dan wordt er bijvoorbeeld geopteerd voor een hogere materiaalkeuze, namelijk inox AISI 316 in plaats van standaard AISI 304.

Vloertype bepaalt afwerking

Komt er een tegelvloer, dan kiest men voor een rand met een vloerflens. Gaat het om een gietvloer, dan is dit standaard een opgevulde rand. Heel belangrijk in het geval van een giet- en tegelvloer is dat deze nooit rechtstreeks aangebracht wordt tegen de rand van de goot. Hiertussen komt altijd een soepele kit, die ervoor zorgt dat de afwatering kan 'bewegen' zonder dat er barsten ontstaan. Externe factoren, bijvoorbeeld het uitgieten van heet water, het transport van zware karren enz. beïnvloeden dit namelijk.

Roostergoten

Aangeraden op plaatsen met veel productie-afvalwater (van machines, kookketels enz.) en vuilresten. Ze zijn volledig reinigbaar en beschikbaar in verschillende breedtes en lengtes, met diverse (antislip)roosters. Een maasrooster voor ruimtes met lichte belasting, een ladderrooster bij een zware belasting met veel vuilresten of een plaatrooster bij een zware belasting met weinig vuilresten.

Sleufgoten

Sleufkanalen bieden een oplossing om een waterfilm af te voeren en fungeren als grens tussen natte en droge zones. Ze hebben een lage afvoercapaciteit. Soms opteert de klant voor een sleufgoot in plaats van een roostergoot vanwege de goedkopere aankoopprijs. Sleufgoten zijn wel moeilijker inspecteerbaar.

Deze acrylaatvloer heeft een vrij te bepalen antislip­graad en is bijzonder duurzaam: naargelang van het gebruik gaat hij 15-20 jaar mee
Deze acrylaatvloer heeft een vrij te bepalen antislip­graad en is bijzonder duurzaam: naargelang van het gebruik gaat hij 15-20 jaar mee

Afvoerput

Elk type goot heeft een afvoerput met een reukslot en een vuilmand. Het geheel is volledig reinigbaar. Belangrijk is dat er nooit water en vuilresten in de afvoerput blijven om het risico te beperken op vuilophoping en bacteriën (zoals salmonella). Afvoerputten zijn beschikbaar in verschillende afmetingen, met een ronde of vierkante vorm, van het eendelige of tweedelige type met verschillende soorten roosters en mogelijkheden qua aansluitingen op de riolering (onderuitlaat of zijdelingse uitlaat). Een tweedelige put wordt voornamelijk gebruikt op verdiepingsvloeren of ruimtes waar een waterdicht membraan voorzien is onder de afwerkvloer, zoals koelcellen. Dit membraan wordt dan geklemd tussen de boven- en de onderput, zodat lekken onder de vloer opgevangen worden.

Vetafscheider

Volgens de norm DIN 1986 moet er een vetafscheidingsinstallatie worden geplaatst in bedrijven waar organische vetten en oliën voorkomen in het afvalwater. Een dergelijk systeem houdt vetten, oliën en bezinksel achter. De zware bestanddelen zetten zich af op de bodem van de afscheider. Dit voorkomt verstoppingen van afvoerbuizen en geurhinder. Bovengrondse systemen zijn vervaardigd van polyethyleen of roestvrij staal. Inbouwmodellen in de grond zijn uit polyethyleen en gewapend beton.

OVERIGE AANDACHTSPUNTEN BIJ DE PLAATSING

  • Bij nieuwbouw moet de chape voldoende druksterkte hebben.
  • Bij het leggen van de vloer dient de ruimte leeg te zijn, verwijder alle voedingsmiddelen.
  • Er is voldoende verlichting van bovenaf tijdens de plaatsing.
  • Neem voorzorgen om stof- en geurhinder in winkel, koelruimtes ... te voorkomen.
  • Tijdens de plaatsing en de droogtijd mag de vloer niet betreden worden.
  • Hoelang het duurt om een nieuwe vloer te leggen, is sterk afhankelijk van het aantal afvoerputten en -goten, deuren, plinten …
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine