Winkelvloeren en -wandenPremium

OPTIMALE AFWATERING IS CRUCIAALGoten

Belangrijke afwegingen

Een goede afwatering is belangrijk. Bij een nieuwbouwproject is alles mogelijk, bij een renovatie wordt rekening gehouden met het bestaande rioleringsstelsel voor o.m. de beschikbare inbouwhoogte. Verder is het belangrijk te weten of er agressieve producten zoals pekel en zout in contact komen met de afwatering. Dan wordt er bijvoorbeeld geopteerd voor een hogere materiaalkeuze, namelijk inox AISI 316 in plaats van standaard AISI 304.

Vloertype bepaalt afwerking

Komt er een tegelvloer, dan kiest men voor een rand met een vloerflens. Gaat het om een gietvloer, dan is dit standaard een opgevulde rand. Heel belangrijk in het geval van een giet- en tegelvloer is dat deze nooit rechtstreeks aangebracht wordt tegen de rand van de goot. Hiertussen komt altijd een soepele kit, die ervoor zorgt dat de afwatering kan ‘bewegen’ zonder dat er barsten ontstaan. Externe factoren, bijvoorbeeld het uitgieten van heet water, het transport van zware karren enz. beïnvloeden dit namelijk.

Roostergoten

Aangeraden op plaatsen met veel productie-afvalwater (van machines, kookketels enz.) en vuilresten. Ze zijn volledig reinigbaar en beschikbaar in verschillende breedtes en lengtes, met diverse (antislip)roosters. Een maasrooster voor ruimtes met lichte belasting, een ladderrooster bij een zware belasting met veel vuilresten of een plaatrooster bij een zware belasting met weinig vuilresten.

Sleufgoten

Sleufkanalen bieden een oplossing om een waterfilm af te voeren en fungeren als grens tussen natte en droge zones. Ze hebben een lage afvoercapaciteit. Soms opteert de klant voor een sleufgoot in plaats van een roostergoot vanwege de goedkopere aankoopprijs. Sleufgoten zijn wel moeilijker inspecteerbaar.

Afvoerput

Elk type goot heeft een afvoerput met een reukslot en een vuilmand. Het geheel is volledig reinigbaar. Belangrijk is dat er nooit water en vuilresten in de afvoerput blijven om het risico te beperken op vuilophoping en bacteriën (zoals salmonella). Afvoerputten zijn beschikbaar in verschillende afmetingen, met een ronde of vierkante vorm, van het eendelige of tweedelige type met verschillende soorten roosters en mogelijkheden qua aansluitingen op de riolering (onderuitlaat of zijdelingse uitlaat). Een tweedelige put wordt voornamelijk gebruikt op verdiepingsvloeren of ruimtes waar een waterdicht membraan voorzien is onder de afwerkvloer, zoals koelcellen. Dit membraan wordt dan geklemd tussen de boven- en de onderput, zodat lekken onder de vloer opgevangen worden.

Vetafscheider

Volgens de norm DIN 1986 moet er een vetafscheidingsinstallatie worden geplaatst in bedrijven waar organische vetten en oliën voorkomen in het afvalwater. Een dergelijk systeem houdt vetten, oliën en bezinksel achter. De zware bestanddelen zetten zich af op de bodem van de afscheider. Dit voorkomt verstoppingen van afvoerbuizen en geurhinder. Bovengrondse systemen zijn vervaardigd van polyethyleen of roestvrij staal. Inbouwmodellen in de grond zijn uit polyethyleen en gewapend beton.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

It all starts at KThe World's No. 1 Trade Fair for Plastics and RubberMeer infochevron_right

Gerelateerde artikels

Ateliervloer en afwatering zijn bepalend voor voedselveiligheid

Zowel bij renovatie als bij nieuwbouw is de keuze voor een nieuw vloerconcept niet eenvoudig. het is zaak de materialen tegen elkaar af te wegen en rekening te houden met aandachtspunten inzake onderhoud, veiligheid en duurzaamheid. resten nog de snelheid waarmee het project afgewerkt kan worden, en de kostprijs.

Naar de meest geschikte ateliervloer in 6 stappen

Voedselveiligheid is prioritair in uw branche. vandaar dat uw ateliervloer aan de strengste hygiëne-eisen moet voldoen. tegelijkertijd is het belangrijk te gaan voor een slijtvaste, veilige en duurzame oplossing die past binnen uw planning en budget. de problemen met de voegen bij keramische en pvc-tegels zijn vandaag gedeeltelijk opgelost. een goede epoxy- of acrylaatvloer heeft vergelijkbare eigenschappen. voor welke vloer u ook opteert, een uitstekende afwatering is cruciaal. installateurs geven u graag meer details over de pro’s en contra’s van de materialen en helpen u bij de keuze.

Wat is de impact van digitalisering op uw onderneming?

Digitaliseren is steeds vaker het codewoord, maar dit gaat om meer dan het implementeren van de nodige technologieën. het omvormen van uw bedrijf heeft namelijk niet alleen grote gevolgen voor de productie, maar ook voor het personeel.

Het hoe en waarom van spouwankers

De voor­bije jaren ging de isolatiedikte in crescendo, naar gemiddeld zo’n 15 cm. maar dat heeft zo ook zijn impact op spouwankers en isolatiebevestigingen en hun plaatsing. zij moeten er immers over waken dat de stabiliteit van de muur ...

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine