OPTIMALE AFWATERING IS CRUCIAAL
Belangrijke afwegingen
Een goede afwatering is belangrijk. Bij een nieuwbouwproject is alles mogelijk, bij een renovatie wordt rekening gehouden met het bestaande rioleringsstelsel voor o.m. de beschikbare inbouwhoogte. Verder is het belangrijk te weten of er agressieve producten zoals pekel en zout in contact komen met de afwatering. Dan wordt er bijvoorbeeld geopteerd voor een hogere materiaalkeuze, namelijk inox AISI 316 in plaats van standaard AISI 304.
Vloertype bepaalt afwerking
Komt er een tegelvloer, dan kiest men voor een rand met een vloerflens. Gaat het om een gietvloer, dan is dit standaard een opgevulde rand. Heel belangrijk in het geval van een giet- en tegelvloer is dat deze nooit rechtstreeks aangebracht wordt tegen de rand van de goot. Hiertussen komt altijd een soepele kit, die ervoor zorgt dat de afwatering kan ‘bewegen’ zonder dat er barsten ontstaan. Externe factoren, bijvoorbeeld het uitgieten van heet water, het transport van zware karren enz. beïnvloeden dit namelijk.
Roostergoten
Aangeraden op plaatsen met veel productie-afvalwater (van machines, kookketels enz.) en vuilresten. Ze zijn volledig reinigbaar en beschikbaar in verschillende breedtes en lengtes, met diverse (antislip)roosters. Een maasrooster voor ruimtes met lichte belasting, een ladderrooster bij een zware belasting met veel vuilresten of een plaatrooster bij een zware belasting met weinig vuilresten.
Sleufgoten
Sleufkanalen bieden een oplossing om een waterfilm af te voeren en fungeren als grens tussen natte en droge zones. Ze hebben een lage afvoercapaciteit. Soms opteert de klant voor een sleufgoot in plaats van een roostergoot vanwege de goedkopere aankoopprijs. Sleufgoten zijn wel moeilijker inspecteerbaar.
Afvoerput
Elk type goot heeft een afvoerput met een reukslot en een vuilmand. Het geheel is volledig reinigbaar. Belangrijk is dat er nooit water en vuilresten in de afvoerput blijven om het risico te beperken op vuilophoping en bacteriën (zoals salmonella). Afvoerputten zijn beschikbaar in verschillende afmetingen, met een ronde of vierkante vorm, van het eendelige of tweedelige type met verschillende soorten roosters en mogelijkheden qua aansluitingen op de riolering (onderuitlaat of zijdelingse uitlaat). Een tweedelige put wordt voornamelijk gebruikt op verdiepingsvloeren of ruimtes waar een waterdicht membraan voorzien is onder de afwerkvloer, zoals koelcellen. Dit membraan wordt dan geklemd tussen de boven- en de onderput, zodat lekken onder de vloer opgevangen worden.
Vetafscheider
Volgens de norm DIN 1986 moet er een vetafscheidingsinstallatie worden geplaatst in bedrijven waar organische vetten en oliën voorkomen in het afvalwater. Een dergelijk systeem houdt vetten, oliën en bezinksel achter. De zware bestanddelen zetten zich af op de bodem van de afscheider. Dit voorkomt verstoppingen van afvoerbuizen en geurhinder. Bovengrondse systemen zijn vervaardigd van polyethyleen of roestvrij staal. Inbouwmodellen in de grond zijn uit polyethyleen en gewapend beton.