CompressorenPremium

Filtratie van perslucht

Belang van goede filtering

Per kubieke meter omgevingslucht zuigt een compressor gemiddeld tot 190 miljoen vuildeeltjes, koolwaterstoffen, virussen en bacteriën aan. Contaminaties kunnen zowel interne als externe oorzaken hebben. Filters zijn dan ook een van de sleutelonderdelen in een goed functionerende persluchtinstallatie. Na een ir-schroefcompressor met adequate droging/filtering loopt het vuilaandeel terug tot 3 ppm. 

Filters Atlas Copco

Opbouw filtering

Naast de negatieve gevolgen voor de applicatie en voor werknemers zijn er ook negatieve gevolgen voor de effi­ciëntie. Daarom is een aangepaste filtering van groot belang voor de prestatie van de gehele installatie. Let wel: elke filter veroorzaakt ook een zekere drukval. Een vuile filter zal eerder contra-productief werken. De compressoren moeten deze drukvallen compenseren, wat zorgt voor een hoger verbruik. Het tijdig vervangen van de filters is dus de boodschap, anders gaat hun positieve effect op de installatie verloren. Er zijn filters die via een meet­systeem aan­geven wanneer ze moeten worden vervangen. Ook het type compressor, de ouder­dom, het ontwerp en de staat ervan zijn belangrijke factoren. Ook de omgevingstemperatuur is be­langrijk, zorg daarom altijd voor een goede ventilatie!

Getrapte filtering

Een efficiënte filtering bestaat uit meerdere trappen.

1. Nakoelen

Een eerste stap is het plaatsen van een nakoeler. Deze zal de temperatuur verlagen naar een niveau waarop deze minder water zal vasthouden, dus de vochtigheidsgraad daalt. De lucht is evenwel nog steeds verzadigd, maar door de temperatuurdaling zal deze makkelijker condenseren in de volgende stap. Een verlaging van de aanzuigtemperatuur van 15 °C kan ongeveer 5% elektriciteit besparen. Bij oudere zuigcompressoren is een extra nakoeler wenselijk, bij schroefcompressoren is deze normaliter ingebouwd in de compressor. De na­koelers moeten regelmatig stofvrij worden gemaakt, dat is noodzakelijk om de temperatuur binnen de perken te houden.

2. Condensaat verwijderen

Een tweede stap in het optimaliseren van persluchtkwaliteit is het verwijderen van het condensaat. In de aangezogen omgevingslucht zal zich steeds een zekere hoeveelheid waterdamp bevinden. Als die ook nog eens wordt samengeperst, neemt de relatieve vochtigheid nog toe. Als die boven de 100% komt, ontstaat vloeibare condens die eerst uit het systeem verwijderd moet worden. Let er wel op dat dit condensaat geloosd wordt volgens de geldende milieu­regels, want het kan erg zwaar verontreinigd zijn.

3. Drogen

Een derde stap is dan het eigenlijke drogen, want zelfs na de verwijdering van het condensaat is de lucht nog te vochtig. De vochtigheid moet worden beperkt tot een niveau dat die niet langer schadelijk is voor de installatie en de eraan verbonden persluchtgereedschap­pen.

4. Filteren

Tot nu toe werd er enkel water afgevoerd. Indien er weinig eisen aan de perslucht worden gesteld, volstaat in principe een gesinterde filter die deeltjes > 5 micrometer eruit haalt. Bij andere toepassingen is dit niet voldoende (voor lakprocessen, bijvoorbeeld) en moet er een bijkomende actieve koolfilter geplaatst worden.

filtersNa het drogen is hier een microfilter met 0,01 µm afscheiding een noodzaak, in combinatie met een actieve koolfilter. De microfilter zorgt ervoor dat microdeeltjes wor­den opgevangen en afgevoerd. De actieve koolfilters of adsorbers zullen ook oliedamp kunnen tegenhouden. Dit zorgt voor een quasi volledig olievrije perslucht. Adsorptie is een proces waarbij een vaste stof (in dit geval de actieve kool) een oplosbare stof (in dit geval de oliepartikels) uit water haalt.

Daarnaast kan er voor olievrije perslucht ook worden gebruik- gemaakt van olievrije compressoren, olievrije zuigers of scrollcompressoren. Siliconenpartikels in de lucht kunnen diverse bron­nen hebben: schoonmaakproducten, handgels, enzovoort. Ook filters zelf kunnen de oorzaak zijn, want nieuwe filters met een bepaalde hoeveelheid siliconenvet rond de O-ring zijn geen uit­zon­dering. Er zijn specifieke siliconenvrije filters ontwikkeld die zelf geen bron kunnen zijn van dit type verontreiniging.

De zoektocht naar de boosdoener kan een lange en moeilijke opdracht zijn, ook en vooral omdat die partikels lang in de lucht blijven.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Besparen op perslucht via onderhoud

Een goed en tijdig onderhoud van de compressoren en het leidingsysteem mag niet onderschat worden. sommige installaties hebben een lekpercentage van 20 tot 30% van de totale persluchtproductie­capaciteit. in goed onderhouden systemen kan dit verlies worden gereduceerd tot minder dan 10%. interne drukvallen door vervuilde filters veroorzaken al snel een verlies van duizenden euro's per jaar.

Energie-efficiëntie van persluchtinstallaties

Circa 8% van de totale jaarlijkse elektriciteitsafname in de industrie wordt gebruikt voor de productie van perslucht. schattingen gaan uit dat tot 25% van die energie verloren gaat aan verkeerd gebruik en lekkages. veel van de mogelijke maatregelen zijn laaghangend fruit met een directe return, waarvan een mens zich afvraagt waarom dit nog vermeld moet worden in een artikel. helaas leert de praktijk dat er nog installaties bestaan die de trein met bestemming energie-efficiëntie ruimschoots gemist hebben.

Lucht recycleren met persluchtretoursystemen

Het wordt ons van alle kanten voorgehouden: perslucht is duur - niet duurzaam. perslucht is milieu- en klimaatonvriendelijk en verspilt onevenredige hoeveelheden kostbare energie. perslucht drukt dus zwaar op de beperkte middelen die een lean and mean productiebedrijf tegenwoordig ter beschikking heeft. daar schuilt veel waarheid in, en het loont dan ook de moeite om een persluchtsysteem zo efficiënt mogelijk te maken. bovendien biedt de pneumatiek tegenwoordig ook onverwachte besparingsmogelijkheden.

Besparen op perslucht via warmterecuperatie

Bij het creëren van druk is de logische fysische reactie dat de temperatuur stijgt. de recuperatie van warmte-energie is vrij eenvoudig. het is enkel zaak om de warmte zo goed mogelijk af te voeren via bv. koelwater of ventilatiekanalen.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine