Slijpproces per gereedschap
Beschadigd en/of bot snijgereedschap. Vervangen we ze door nieuw gereedschap of is het voordeliger om ze te laten herstellen en slijpen? In de praktijk zien we dat vooral cirkelzaagbladen, freesmessen, schaafmessen en boren hun weg vinden naar de slijpservice.
Cirkelzaagbladen
Welke onderdelen van een cirkelzaag worden geslepen, hangt af van het materiaal:
- van hardmetalen zagen wordt er materiaal afgenomen aan de borstzijde van de zaagtanden en aan de omtrek van het blad.
- van snelmetalen zagen (CV, HSS) wordt enkel de omtrek van het blad geslepen (de slijpschijf volgt de vorm van de geometrie van het zaagblad).
- van diamanten cirkelzagen wordt de omtrek van het blad gevonkerodeerd. Sommige fabrikanten vonkeroderen bijkomend ook beide flanken van de tanden.
Tijdens het slijpproces van cirkelzaagbladen wordt er olie gebruikt als koelmiddel. Het voordeel van olie is dat die, in tegenstelling tot een emulsie, geen roest bespoedigt en, behalve als koel-, ook als smeermiddel functioneert.
Frezen
Bij volhardmetaalfrezen wordt er van de schrobfrezen materiaal afgenomen van de borstzijde van de freestanden en van de kopsnede. Van spiraalfrezen is dat van de omtrek en van de kopsnede. Freeswerktuigen worden zowel nat- (met olie of met een emulsie) als drooggeslepen. Bij diamantfrezen wordt er materiaal van het vrijloopvlak en van de kopsnede weggehaald met behulp van vonkerosie. Tijdens het vonkeroderen wordt olie als diëlektricum gebruikt, dat als koelmiddel en isolatiemiddel fungeert.
Boren
Boren worden op de punt geslepen. Bovenfrezen, lamellenfrezen en tafelfrezen worden geslepen op de punt en ook van de borstzijde van de frees wordt er materiaal afgenomen. Die worden allen drooggeslepen.
Schaafmessen
Het snijvlak van schaafmessen wordt geslepen. De machines voor het automatisch slijpen van schaafmessen zijn watergekoeld (met toevoeging van een product dat koelt en roest tegengaat (emulsie)).