NOG TOEKOMST VOOR STOOKOLIE EN DE CONDENSERENDE STOOKOLIEKETEL?
Wat denkt:
STEVEN DEYGERS
Productmanager bij Remeha

Deygers: “Het marktaandeel van stookolie zal blijven dalen. Niettemin blijft Remeha verder investeren in stookolietechnieken, zowel in condenserende als in standardefficiencyproducten. Dat ook in het kader van de Europese Ecodesign-richtlijn, want die stuurt erop aan dat de efficiëntie omhooggaat, maar voorziet ook in labeling, waardoor er eveneens gewerkt moet worden op het toestel zelf. De invoering van de Ecodesign-richtlijn zal leiden tot een opdeling van de stookolieoplossingen in twee segmenten. De condenserende techniek, waarbij fabrikanten zullen streven naar een A-label (of hoger), en de standard efficiency die bijvoorbeeld een label B zou kunnen krijgen. Het prijsverschil tussen beide zal beïnvloeden welk stookoliemodel de consument zal kiezen.“
2. Denkt u dat België op korte termijn het voorbeeld van Denemarken zal volgen (verbod op het plaatsen van ketels in nieuwe gebouwen)? Houdt men rekening met een dergelijk 'rampscenario' of is dit voor u nog de ver-van-mijn-bedshow?
Deygers: “België is op dit moment geen land als Denemarken dat is uitgerust met verschillende powergrids die het verbruik van energie bundelen. Het zal nog lang duren voor we hier op die manier kunnen werken. Vergeet ook niet dat als we ooit als Denemarken te werk willen gaan, we bijna elke straat zullen moeten openbreken om nieuwe nutsvoorzieningen aan te leggen. Voor een land als België dat qua densiteit toch bovenaan op de ranking staat, is dat zeker geen evidentie.“
3. Hoe ziet de toekomst van de brandstof eruit en welke technologieën ziet u een plaats innemen in de markt (nabije en verdere toekomst)?
Deygers: “Hybride denken als eindconsument en ook als installateur kan een goede besparing teweegbrengen. Bij hybride systemen, zoals de combinatie van gas of stookolie met een warmtepomp of zonne-energie bv., is het wel belangrijk een goede regeling te hebben die in het hart van het systeem zorgt voor de juiste keuze van brandstof en het gepaste energieverbruik. Verder zullen ook een goede buffering van sanitair warm water en de zoektocht naar de meest efficiënte manier om energiebronnen, gaande van gas, stookolie en zon tot fuelcells, op te warmen, belangrijker worden in de toekomst."